Eetbare siertuin in Scheveningen

Toen Janina haar huis kocht was de tuin een totale jungle. Op zich is dat fantastisch voor de natuur, maar ja een mens wil zelf toch ook van de tuin kunnen genieten en dus liet ze uiteindelijk haar tuin geheel bestraten, zoals op de foto’s hieronder te zien is.

De versteende tuin
Tja en dan liggen er overal tegels wat zorgt voor overzicht in de tuin en dat was waar Janina behoefte aan had in tijden van de jungletuin. Maar toen werd al snel duidelijk dat overzicht toch niet het belangrijkste element was waar Janina blij van werd in haar tuin. Ze miste geur, kleur, leven en een knus beschut plekje waar je buiten lekker kunt zitten . Daarom besloot ze mij in te schakelen voor een ontwerp waarin al deze missende elementen verwerkt zijn.

Janina’s Romantische Eetbare Siertuin
Janina droomde van een sprookjesachtige eetbare siertuin met rozen, een rozenboog, een beschut hoekje zonder teveel inkijk van de buren en een perk met keukenkruiden. Ook leek haar een klein natuurvijvertje heel leuk en wilde ze een aantal eetbare planten gecombineerd met vrolijk bloeiers.

Hiermee ben ik aan de slag gegaan, hieronder het resultaat:

tuinontwerp met 4 verschillende zones

Het ontwerp

& beplantingsplan

dwarsdoorsnede van het huis tot aan de schutting

Dwarsdoorsnede

van het huis(links) tot aan de schutting


Ruimtelijkheid door het creëren van zones
Om een tuin zowel interessanter te maken als groter te doen ogen, kan het opgedeeld worden in verschillende zones. Hierbij is het vooral belangrijk om een element (of meerdere) te gebruiken om het zicht van de ene naar de andere kant van de tuin te belemmeren. Hierdoor wordt het veel leuker om door de tuin te wandelen, omdat niet alles in één oogopslag te zien is en zo vraagt om ontdekt te worden! In Janina’s tuin zijn die elementen de rozenboog, pruimenboom en stapelmuurtjes (van de huidige bestrating). Deze zorgen ervoor dat het achterste terrasje onder de pergola, niet goed zichtbaar is vanaf de tuindeur en het eetkamerraam.


Eetbare, medicinale en kruidenplanten
Janina kreeg het idee van de eetbare siertuin uit de permacultuurwereld, waar wordt onderwezen over ‘De eetbare voedselbosrand’. Dit betekent onder andere een gelaagdheid van bomen, heesters, struiken, vaste planten, waterelementen en zoals de titel al verklapt, focust de eetbare voedselbosrand zich op eetbare planten. In Janina’s tuin met zowel zon- als schaduwplekken is dit de selectie van eetbare, medicinale en kruidenplanten geworden: kiwibes, Oost-Indische kers, bonen, daglelie, vrouwenmantel, echinacea, venkel, lavendel, zonnebloemen, citroenmelisse, rozemarijn, druif, tomaten, spinazie, sla, Japanse wijnbes, bessen, pruim en zwarte vlier.


foto na dag 2 uitvoer resized.jpg

2020:De uitvoer

Van de verwijderde tegels worden stapelmuurtjes gemaakt.


2021

De vrijgekomen grond is vermengd met compost en ingezaaid met een zaadmix van planten die de bodem verbeteren en tegelijkertijd heel veel insecten aantrekken. Pas na deze fase komen de rest van de vaste planten in de tuin.

Zomer 2022

Een tuinupdate 2 jaar na de aanleg: Het zoemt in Janina’s kleurrijke romantische tuin!

dAAn’s gardens

maakt de krant!

Zo kwam Janina’s tuin zelfs in het AD terecht.

Danielle Martin