Alyssum, een blije bloeier in droge tijden

 

Hier even Alyssum in de spotlight!

 
Alyssum - sneeuwtapijt

Alyssum - sneeuwtapijt

 

Het plantje wordt verkocht als een eenjarige zomerbloeier maar het mooie ervan is dat hij gezellig elk jaar in het voorjaar terug komt, omdat hij heel goed is in het verspreiden van zijn zaad die de milde winters van tegenwoordig makkelijk overleeft. Alyssum houdt niet van beperkingen en groeit dus lekker waar hij wil, tussen de bestrating en in grind, wat heel leuk staat in een natuurlijke tuin met losse lijnen. Maar kijk vooral even of dat wenselijk is op de plek waar je hem wilt hebben, voordat je hem zaait of plant. Dat gezegd, hij is erg makkelijk te verwijderen op plekken waar hij ongewenst is.

Mijn collega Joost van der Spek van Manos Verdes heeft hem als onderbeplanting gebruikt bij een vlinderstruik, gecombineerd met onder andere tuingeraniums. Dat is een super goed idee omdat de vlinderstruik erg wild en uitbundig is en dus creëert het een rustig beeld door een bloementapijt eronder te hebben groeien.

 Hij is te koop als plant, maar kan dus ook erg goed gezaaid worden, dat is een stuk goedkoper en scheelt weer zo’n plastic potje!

 
allyssum plantje klein.jpeg

Kortom, Alyssum:

- kan erg goed tegen droogte,

- groeit prima op zandgrond,

- bloeit eindeloos,

- bedekt de grond en houdt hierbij onkruid tegen,

- trekt insecten aan,

- houdt van rotstuinen,

- houdt van zon,

- is er ook in paars, roze en meerkleurige varianten.

 
alyssum-1314310_1280.jpg